Apuraha kalliotaidetutkimuksiin

Suomen muinaistaideseura sai viime vuonna Suomen kulttuurirahastolta 5000 euron apurahan kalliotaidetutkimuksiin. Vaikka Suomen kalliomaalausten kuvastoja ja sijainteja on laajasti  dokumentoitu, ei tutkimuksissa ole juurikaan käytetty luonnontieteellisiä ja fysikaalisia menetelmiä. Eräs tällainen käyttökelpoinen menetelmä saattaa olla viime vuosina tietokoneiden laskentatehon huiman parantumisen myötä vauhdilla kehittynyt hyperspektrikuvaus. Sitä on toistaiseksi sovellettu lähinnä malmivarojen, suurten metsäalojen, erilaisten pintamateriaalien, ihomuutosten ja taideväärennösten analysointiin.

Apurahalla on mahdollista selvittää voidaanko hyperspektrikuvauksella analysoida kalliomaalausten väri- ja sideaineita sekä mahdollisia päällekkäisten kuvien olemassaoloa.

Kulttuuri- ja luontomatka Tansaniaan

Suunnitteilla 26.12. 2017-tammikuu 2018 kalliotaide-, luonto- ja kulttuurimatka Tansaniaan. Tiedustelut helena.saarikoski@gmail.com.

Matkoja ja tapahtumia vuonna 2017

20.-21.5. 2017 Kevätmatka Hämeeseen, tarkempi kohdeluettelo jäsenkirjeen 2.201 yhteydessä 29.6-2.7. 2017 Enonkosken kalliomaalausleiri 2 20.-23.7. 2017 Kesämatka Viroon Hiidenmaalle 8.-10.9. 2017 Syysretki suuntana Kainuu ja Hossan värikallio, ajankohta vielä avoinna.

Jäsenkirje 2/2016

Jäsenkirjeessä kesän ja syksyn 2016 tapahtumia: kesäkuussa järjestettiin Enonkoskella ensimmäinen kalliomaalalauksiin tutustumisleiri, heinäkuun Viron matkalla tutustumiskohteena oli Ruhnun saari, samoin heinäkuussa pieni ryhmä vieraili Ruotsissa Tanumin, Göteborgin ja Norköpingin kalliotaidekohteisiin. Skandinavian Rock Art Societyn johtajan Gerhard Milstreun kanssa käytiin hedelmällisiä keskusteluja yhteisistä tutkimus- ja yhteistyöhankkeista. Seuran syysmatka ja vuosikokous oli 17-18.9. 2016 Itäisellä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Paikalla olleet jäsenet valitsivat uuden hallituksen ja toimihenkilöt. 16.-22.10.2016 toteutui matka Ranskan Provencen kalliomalausluoliin. Jäsenkirjeen lopussa uusin suunnitelma Hämeen retkestä 20.-21.5. 2017.

lisää »