Apuraha kalliotaidetutkimuksiin

Suomen muinaistaideseura sai viime vuonna Suomen kulttuurirahastolta 5000 euron apurahan kalliotaidetutkimuksiin. Vaikka Suomen kalliomaalausten kuvastoja ja sijainteja on laajasti  dokumentoitu, ei tutkimuksissa ole juurikaan käytetty luonnontieteellisiä ja fysikaalisia menetelmiä. Eräs tällainen käyttökelpoinen menetelmä saattaa olla viime vuosina tietokoneiden laskentatehon huiman parantumisen myötä vauhdilla kehittynyt hyperspektrikuvaus. Sitä on toistaiseksi sovellettu lähinnä malmivarojen, suurten metsäalojen, erilaisten pintamateriaalien, ihomuutosten ja taideväärennösten analysointiin.

Apurahalla on mahdollista selvittää voidaanko hyperspektrikuvauksella analysoida kalliomaalausten väri- ja sideaineita sekä mahdollisia päällekkäisten kuvien olemassaoloa.

Kulttuuri- ja luontomatka Tansaniaan

Suunnitteilla 26.12. 2017-tammikuu 2018 kalliotaide-, luonto- ja kulttuurimatka Tansaniaan. Tiedustelut helena.saarikoski@gmail.com.

Jäsenkirje 1/2017

Jäsenkirjeessä kesän ja syksyn 2017 tapahtumia. Kevätmatka 20.-21.5. suuntaa Hämeen arkeologisiin ja historiallisiin kohteisiin. Seuran vuosikokous pidetään matkan yhteydessä. Kesälle on suunnitteilla Enonkosken kalliomaalausleiri II 29.6.-2.7. upeine kalliotaidekohteineen ja Viron matka 20.-23.7. Hiidenmaalle. Syysmatkan 7.-10.9. pääkohteena on Suomussalmen Hossan kansallispuisto ja Värikallion maalaukset.

lisää »